Nieuws & Media

Home

Van Gogh, PSV en Brainport staan centraal in ontwerp overkapping op Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is volop aan de slag met de bouw van een overkapping op het platform. De modern vormgegeven en functionele galerij verhoogt het reiscomfort voor passagiers doordat zij bij het van- en naar het vliegtuig lopen, worden beschermd tegen weersinvloeden.

De galerij brengt een ode aan de iconen uit Brabant zoals Van Gogh, PSV en Brainport en is daarmee een visitekaartje voor de regio. Het geeft passagiers een verrassende eerste indruk en mooie herinnering aan de Brainportregio.

Het ontwerp van de galerij biedt veel aandacht aan de kracht en energie van Brainport. Op afbeeldingen in de galerij worden innovaties/technologie/kunst en design afkomstig uit de Brainportregio getoond. Ook iconische architectuur en afbeeldingen van markante gebouwen uit Eindhoven hebben een plek in het bijzondere ontwerp. De ‘boomkruinen’ in het plafond van de overkapping tonen de Brabantse iconen van toen, nu en straks. Natuurlijk heeft ook de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh daarin een prominente plek. Het ontwerp van de galerij is geïnspireerd op ‘Populierenlaan in de herfst’ het schilderij dat Van Gogh in 1884 in Nuenen schilderde. Van Gogh Brabant is betrokken geweest bij het ontwerp van de overkapping. De wand is ontwikkeld in samenwerking met PSV en Brainport Development en is gewijd aan PSV en de kracht van samenwerking in de Metropoolregio Brainport Eindhoven. De passagiers worden hiermee verwelkomd in Brainport Eindhoven; de thuishaven van PSV.

De galerij wordt gebouwd door EZ Park BV uit Eindhoven. In de overkapping worden herbruikbare materialen toegepast en het bouwwerk is als geheel en in delen herbruikbaar (circulaire bouw). Voor de realisatie van het bouwwerk wordt staal en acrylaatplaat gebruikt. Voor de bouw van de wand worden geperforeerde staalplaten toegepast.  

De aanleg van de fundering is gereed. De dagelijkse operatie ondervindt nauwelijks hinder van de bouw. Het complete bouwwerk is naar verwachting begin november gereed.

 

Betrokken partijen zien de galerij als een aanwinst voor de luchthaven én de regio.

Roel Hellemons, algemeen directeur Eindhoven Airport: “Wij zijn trots op de regio en al het talent dat deze herbergt. Het ontwerp van de galerij toont de kracht van- en de samenwerking in Brainport Eindhoven. Een regio waarin we internationale topprestaties leveren op het gebied van innovatie, technologie en sport. Dat een regionale partij- EZ Park BV uit Eindhoven- de aanbesteding won en de galerij gaat bouwen, geeft nog een extra regionaal tintje aan dit unieke bouwwerk.” 

Frans Janssen, commercieel directeur PSV: “Eindhoven Airport is al sinds 2014 de officiële luchthaven van PSV. Spelers en staf reizen voor de Europese duels vanaf de luchthaven en via diverse uitingen op Eindhoven Airport is de verbinding van PSV met de luchthaven zichtbaar. Ook in het ontwerp van deze galerij dat ‘Brainport Eindhoven’ ademt, heeft PSV een mooie plek gekregen. Samen maken we deze regio die we ook op deze manier graag aan de wereld tonen.”  

Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Sites Foundation/operationeel directeur Van Gogh Nationaal Park: “Vincent schreef dat het goed is om regelmatig op reis te gaan om inspiratie voor zijn werk te vinden. Zo sterk om dan nu op het vliegveld de verbeelding van een populierenlaan van Van Gogh te ontmoeten. Hierin verscholen ligt de kracht van Brabant. Zowel in de aanpak, het maakproces als het partnership tussen Van Gogh Brabant, Van Gogh Nationaal Park als Eindhoven Airport.”

Het realiseren van de galerij past bij de focus van Eindhoven Airport op het steeds verder verhogen van de kwaliteit van de luchthaven. Dat vertaalt zich in het optimaliseren van de infrastructuur, faciliteiten en de service aan passagiers en bezoekers. Voorbeelden hiervan zijn de oplevering van multifunctioneel parkeergebouw P1 (inclusief ov-terminal) in oktober 2019, de herinrichting van het voorterrein en de aanleg van de Airport-Boulevard in april 2020, de oplevering van de businesslounge en security lanes met nieuwe scanners en de facelift van het securitygebied dit jaar tot een aangenamer en overzichtelijker gebied.

 

  

Download PDF
Download PDF
berichten
Over Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is de tweede luchthaven van Nederland. De luchthaven zorgt voor een makkelijke verbinding van Brainport met Europa en verder, in balans met de omgeving. Het gemak voor de reiziger komt tot uiting in onze klantbelofte. De luchtvaartmaatschappijen verbinden Zuid-Nederland met 80 bestemmingen. Samen met de partnerbedrijven biedt de luchthaven circa 1500 arbeidsplaatsen en is daarmee een van de grote werkgevers in de regio. We zijn ons bewust van de maatschappelijke impact die een luchthaven heeft. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA, we hebben continu aandacht voor het evenwicht tussen internationale connectiviteit en de leefbaarheid in de omgeving. De aandelen van Eindhoven Airport N.V. zijn in handen van Schiphol Nederland B.V., de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Eindhoven.

Voor meer informatie - E-mail: press@eindhovenairport.nl Telefoon: 040-2919855 http://nieuws.eindhovenairport.nl/nl Twitter: https://twitter.com/EINairport


×

Select country